Närbilder

 

Hur fotograferar man blommor och växter?

För att göra en bild på en blomma eller en växt mer intressant är det viktigt att inte fotografera dem som man brukar se dem, alltså uppifrån. Utan att försöka visa blomman på ett nytt sätt. T.ex. att fota i samma höjd som blomman eller precis under. När man fotograferar blommor kan man använda sig både av ett makroobjektiv och teleobjektiv. Makroobjektiv är bra för att komma riktigt nära. När man kommer så nära att man ser ståndaren och pollenkorn på blomman blir bilderna mycket mer intressanta. Ett teleobjektiv är bra för att kunna zooma så att blomman fyller hela bilden och för att lätt få kort skärpedjup så bakgrunden är oskarp och all fokus ligger på blomman.

 

Det finns tre tidpunkter då det är bäst att fotografera blommor utomhus. Först och främst en mulen dag, då är skuggorna mjukare och färgerna reflekteras bättre då de inte träffas direkt av solstrålarna. Man ska också gå ut och fotografera precis när det har regnat, då det fortfarande är molnigt ute och det ligger vattendroppar på blombladen. Dessutom kan du tänka på att om det är en fin dag med strålande solsken så brukar ljuset vara bäst om du fotografera på morgonen eller sen eftermiddag.

 

1. Kamera: Nikon D5000, Objektiv: 60 mm f/2,8G ED, Bländare 4,8, Slutartid 1/1250, ISO 200


2. Kamera: Nikon D90, Objektiv: 60 mm f/2,8G ED, Bländare 3,2, Slutartid 1/160, ISO 100

3. Kamera: Nikon D5000, Objektiv: 60 mm f/2,8G ED, Bländare 4, Slutartid 1/1250, ISO 200



Våra bilder

En dag i april var det perfekt väder för att fotografera de nya vårblommorna, det vill säga mulet och hade precis regnat. Vi valde att fotografera med ett makro för att komma så nära blommorna som möjligt så till och med vattendropparna blev skarpa. För att lyckas skapa intressanta bilder använde vi oss av en låg bländare så att endast vissa utvalda delar av motivet skulle vara i fokus. För att komma så nära blomman som möjligt och slippa använda stativ använde vi oss av en kort slutartid, för att inte riskera att bilderna skulle bli oskarpa.

 

 

Lycka till!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Om

Min profilbild

Tillbaka till startsidan

Vi är två tjejer som läser Grafisk Design på Tekniska Högskolan i Jönköping. Som examensarbete undersöker vi vilken information som är viktig för att lära ut de grundläggande funktionerna inom fototeknik.

Resultatet är denna blogg där du kan ta del av våra fotoguider, inspirerande bilder och intressanta inlägg.