Ordförklaringar

 

Här får du en ordlista med enkla förklaringar på det vanligaste ord och begrepp vi använder i vår fotoguide. Om du vill lära dig mer kan du bara klicka på respektive begrepp för att komma vidare till dess inlägg.

 

 

Bildstabilisator - stabiliserar bilden och minskar rörelseoskärpa. Har du svårt för att hålla kameran stilla på frihand hjälper bildstabilisatorn till att reducera skakningen, så att bilden blir skarp.

 

 

Bländare - skrivs som f/bländartalet.  Bländaren i en kamera är en anordning som reglerar mängden ljus som släpps in i kamerahuset, dvs hur stor öppningen på objektivet är.


 

Brännvidd - är ett mått på objektivets eller linsens förstoringsgrad, samt vilket perspektiv det ger. Objektiv med variabel brännvidd kallas zoom. När du zoomar varierar du alltså objektivets brännvidd.

 

 

Exponering/ Exponeringskompensation - Exponering är det moment vid fotografering då bildsensorn utsätts för ljus. Man kan säga att exponering är den totala mängd ljus som tillåts träffa sensorn då en bild tas. Exponeringskompensation förkortas EV.

 

Gyllene snittet - Det gyllene snittet är ett geometriskt förhållande som finns överallt omkring oss. Medvetet eller omedvetet används det av t.ex. arkitekter och konstnärer, men även i naturen finns skapelser med dessa proportioner. Det speciella med gyllene snittet är att det påstås vara estetiskt tilltalande för det mänskliga ögat.

 

ISO - ISO-talet bestämmer hur ljuskänslig sensorn är. Desto högre ISO-tal desto brusigare blir bilden.

 

 

Rörelseoskärpa - är när rörliga föremål blir suddiga på ett fotografi eller i en serie av bilder.

 

 

 

Sensor / bildsensor - ljuskänslig komponent i digitalkameror som har samma funktion som den fotografiska filmen har i analoga kameror.

 

 

Skärpedjup - avser den del i en bild som uppfattas som skarp. Kort skärpedjup innebär att endast vissa delar i bilden är skarpa, medan långt skärpedjup innebär att i stort sätt hela bilden är skarp.

 

 

Slutare/Slutartid - skrivs s/tiden. Slutaren är den del av kameran som under en bestämd tid tillåter att ljus når den ljuskänsliga ytan som registrerar bilden. Den inställda slutartiden bestämmer hur länge slutaren är öppen och därmed hur mycket ljus som registreras.

 

 

Vitbalans - beskriver hur den fotografiska sensorn är anpassad till den färgtemperatur som råder vid fotograferingstillfället.

 


Kommentarer
Postat av: p bernt

vad duktiga ni är, detta har jag nytta av, fortsätt utveckla detta.

2011-04-05 @ 19:56:07
Postat av: Kajsa

Tack för en jättebra blogg! Minst lika bra som en bok att bläddra i för mig som amatör, och glad innehavare av Nikon D60 som jag kämpar med att lära mig använda på ett bra sätt.

2013-01-03 @ 20:05:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Om

Min profilbild

Tillbaka till startsidan

Vi är två tjejer som läser Grafisk Design på Tekniska Högskolan i Jönköping. Som examensarbete undersöker vi vilken information som är viktig för att lära ut de grundläggande funktionerna inom fototeknik.

Resultatet är denna blogg där du kan ta del av våra fotoguider, inspirerande bilder och intressanta inlägg.