Vitbalans


Vad är vitbalans?
Ljus har olika färg, de kan vara kalla eller varma färger. Vilken färg ljuset har är beroende på vilken källa det kommer från. Ett lysrör ger ett gult ljus medan dagsljus är kallare och ger ett blått ljus. En kameran med automatik försöker själv justera inställningarna utefter ljuset i scenen. Dessvärre är det svårt för kameran att veta om det är motivet i sig som är t.ex gult eller om det är gult ljus som reflekteras i motivet. Detta gör att den automatiska vitbalansen lätt blir fel.

En vanlig systemkamera har mellan fem och sju manuella inställningar. De vanligaste är glödlampa, lysrör, blixt, solljus, molnigt och skugga. Dessa inställningar använder du för att berätta för kameran vilken miljö du fotograferar i. Det är inte säkert att kameran lyckas återskapa det korrekta ljuset trots den manuella inställningen, men det blir betydligt mycket bättre än vid automatik.Våra bilder
För att visa vilken stor skillnad de olika vitbalansinställningarna ger för färgen i bilden, valde vi att fota tekannan i ett neutralt ljus. Bilderna är tagna i en inomhusmiljö med endbart mjukt dagsljus, vilket gör att den automatiska inställningen har lätt för att återge det verkliga ljuset i bilden.

Som ni kan se blir bilderna tagna med lysrörsinställningarna väldigt blåa eftersom vi "lurar" kameran att vi fotar i en miljö med rött ljus. Kameran försöker då neutralisera ljuset genom att lägga på extra mycket blått. Hade vi fotograferat i en miljö som haft lysrörsbelysning skulle denna inställning gjort bilderna bra. Under varje bild kan ni se vilken inställning vi använt, så ni kan se skillnaderna dem emellan.1. Kamera: Nikon D60, Objektiv: 18-55mm, Bländare 5,3, Slutartid 1/30 sek, ISO 800, Vitbalans Automatisk

2. Kamera: Nikon D60, Objektiv: 18-55mm, Bländare 5,3, Slutartid 1/30 sek, ISO 800, Vitbalans Glödlampa


För att förtydliga har vi här tagit två bilder med samma inställningar i ett kök med vanlig glödlampa i taket. På första bilden fotoade vi med automatisk vitbalans, titta t.ex extra noga på det vita kylskåpet. Den automatiska inställningen klarar inte av att återskapa de korrekta färgerna i bilden utan bilden blir gul. På den andra bilden har vi ställt in vitbalansen så att kameran vet att vi fotar i glödlampsbelysning. På denna bilden ser man hur kameran balanserar färgerna i bilden så att det gula ljuset delvis försvinner.


Hur gör man?Vi har här fotograferat med en Nikon och visar därför hur man gör på just en Nikon D60. För att hitta inställningarna för vitbalans trycker du först på knappen som heter meny på din kamera. I fotomenyn hittar du vitbalans där du klickar dig in och väljer vilken ljusinställning du vill ha.


Lycka till!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Om

Min profilbild

Tillbaka till startsidan

Vi är två tjejer som läser Grafisk Design på Tekniska Högskolan i Jönköping. Som examensarbete undersöker vi vilken information som är viktig för att lära ut de grundläggande funktionerna inom fototeknik.

Resultatet är denna blogg där du kan ta del av våra fotoguider, inspirerande bilder och intressanta inlägg.