Hundar


Hur fotograferar man hundar?
Hundar är djur som gillar att hoppa, leka och som sällan sitter stilla, i alla fall inte när man ska fotografera dom. Därför är det först och främst viktigt att ta många bilder. Fotografera hellre för mycket och sortera bort alla dåliga i datorn efteråt än att bli besviken för att ingen bild blev bra.

Det bästa ljuset hittar man ju vanligtvis utomhus, och så är även fallet när man ska fotografera hundar. Det man bör tänka på om man vill ha en närbild av hunden så kan man gå ner på samma höjd som hunden för att komma riktigt nära och undvika att få en bild ovanifrån.

Hundar precis som barn har svårt för att hålla sig stilla, speciellt när man ska fotografera dom. Därför kan det vara bra att använda sig av programläget "Sport" på kameran, läget symboliseras av en springande gubbe, se bild i slutet av inlägget. Detta läget använder sig av väldigt korta slutartider så att man fryser rörelsen i motivet. Läget fungerar så att kameran oavbrutet fokuserar på motivet när avtryckaren är nedtryckt halvvägs. Flyttar sig motivet flyttar fokusen med det. Detta gör att bilden blir dynamisk med tydliga huvudmotiv.




1. Kamera: Nikon D5000, Objektiv: 60 mm f/2,8G ED, Bländare 4, Slutartid 1/1000, ISO 400

2. Kamera: Nikon D5000, Objektiv: 60 mm f/2,8G ED, Bländare 4, Slutartid 1/1000, ISO 720



3. Kamera: Canon EOS 500D, Objektiv: 18-55mm, Bländare 5,6, Slutartid 1/125, ISO 200

4. Kamera: Nikon D5000, Objektiv: 60 mm f/2,8G ED, Bländare 4, Slutartid 1/1000, ISO 800



Våra bilder
3 av bilderna ovan (bild 1,2 och 4) är tagna på stranden under en solnedgång. Då är solen inte så stark och skapar ett mjukare och skönare ljus i bilden. På de här bilderna valde vi att ha lite högre ISO-tal för att få in lite mer ljus i kameran och kunna använda en snabb slutartid så man inte får en skakig bild. Vi använde oss också av en ganska låg bländare för att lägga fokusen på hunden och inte omgivningen. Bild nummer 3 är tagen under dagen men i ett skuggigt område för att undvika direkt solljus. Även här användes en låg bländare för att skapa kontrast mellan motiv och bakgrund.

Hur gör man?


Kameran är här inställd på läget Sport, dvs den prioriterar korta slutartider.


Lycka till!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Om

Min profilbild

Tillbaka till startsidan

Vi är två tjejer som läser Grafisk Design på Tekniska Högskolan i Jönköping. Som examensarbete undersöker vi vilken information som är viktig för att lära ut de grundläggande funktionerna inom fototeknik.

Resultatet är denna blogg där du kan ta del av våra fotoguider, inspirerande bilder och intressanta inlägg.