Balans



Hur skapar man balans i bilden?

Förra inlägget om bildkomposition handlade om tredjedelsregeln, där tog vi upp hur man skapar en mer intresseväckande bild genom att placera sitt motiv på olika sätt. De finns flera olika komponeringsmöjligheter för att göra sina bilder bättre och i detta inlägget tänkte vi prata om hur man skapar balans i bilden.

 

För att skapa balans i bilden bör du försöka placera de motiv som ska vara med så att de inte väger ojämnt åt något håll. På så vis får du stabilitet i bilden och det känns som om motiven är fast förankrade och inte kommer välta åt något håll.



1. Kamera: Nikon D60, Objektiv: 60 mm f/2,8G ED, Bländare 3,2, Slutartid 1/125, ISO 100

2. Kamera: Nikon D60, Objektiv: 60 mm f/2,8G ED, Bländare 3,2, Slutartid 1/125, ISO 100



Våra bilder?

Som ni kan se väger blomman i bilderna åt höger. På första bilden står blomman helt själv och det finns inga andra motiv. Detta göra att bilden får obalans. Det finns många olika sätt att ge bilden bättre balans, vi valde att komponera så att vi även fick med ett av blommans blad då det lutar åt vänster. Detta gör att det blir en bättre balans eftersom blomman och bladet strävar åt olika håll och skapar en stabilitet i bilden. Andra sätt att skapa balans i bilden hade varit att ha med fler blommor på samma bild, fota blomman ännu närmre för att få med så lite bakgrunnd som möjligt, eller att fota från en annan vinkel så man får med fler motiv i bilden.



Lycka till!

Tredjedelsregeln



Vad är tredjedelsregeln?

Med tredjedelsregeln menas att man delar in en bild i tre delar. De linjer som då skapas ska fungera som riktlinjer för vart du bör placera motiven i bilden för att få en bra komponering. Finns där bara ett motiv eller ett huvudmotiv som ska vara i fokus bör detta alltså inte placeras i mitten av bilden utan istället en tredjedel in i bilden, vid en av linjerna. Då skapar man en mer optimal bild som blir behaglig för ögat och som samtidigt blir mer intresseväckande.


Bilden visar hur man delar in en bild enligt tredjedelsregeln



Kamera: Nikon D60, Objektiv: 60 mm f/2,8G ED, Bländare 3,2, Slutartid 1/125, ISO 100


Kamera: Nikon D60, Objektiv: 60 mm f/2,8G ED, Bländare 3,2, Slutartid 1/125, ISO 100


Våra bilder

I bildexemplen ovan ser ni hur vi försökt visa effekten av att placera motivet utefter tredjedelsregeln. På den övre bilden är blommorna placerade i mitten medan de på nedre bilden ligger mer till höger. Att följa tredjedelsregeln gör att bilden blir mer intressant och spänannde. En bild där motovet är placerat i mitten känns ofta mer amatörmässig än en bild där man följt tredjedelsregeln, eftersom man får en känsla av att fotografen tänkt till innan bilden togs. Trots alla regler och riktlinjer finns det egentligen inga rätt och fel när man fotograferar. Det handlar om att öva, ta mycket bilder, jämföra och testa sig fram för att få en bra bild.

 


Lycka till!


Grillkväll





1. Kamera: Nikon D60, Objektiv: 60 mm f/2,8G ED, Bländare 3, Slutartid 1/400, ISO 100

2. Kamera: Nikon D60, Objektiv: 60 mm f/2,8G ED, Bländare 3,2, Slutartid 1/200, ISO 200



En kväll i Maj hade vi grillkväll med vännerna och maten såg så god ut (och det var den också) att vi bara var tvugna att föreviga den på bild. För att få det bästa ljuset fotade vi tallrikarna utomhus. Detta kan tyckas självklart då vi såklart grillade utomhus, men eftersom vädret var opålitligt satt vi inne och åt. Vi valde också att fota med vitbalansinställningen moln eftersom det var just en gråmulen himmel och för att då få ett så korrekt ljus som möjligt i bilden. Som ni kan se har vi också haft ett lågt bländartal när vi fotat för att få kort skärpedjup och ge fokus åt maten.


/ Susanne och Martha




Sport - badminton



Hur fotograferar man sport?

Med actionbilder menas att fotografera något som rör sig i en högre hastighet. Till exempel sport eller lekande barn och djur. Det viktigaste att tänka på när motivet rör sig är att ha så kort slutartid som möjligt för att kunna frysa rörelsen. Det svåra med att ha kort slutartid vid actionfotografering är att det krävs en stor bländaröppning, för att få in tillräckligt med ljus. Det gör att man får ett kort skärpedjup vilket kan vara negativt då det minskar chansen för att huvudobjektet ska bli skarpt. Vill man däremot skapa effekt genom att visa rörelse i bilden, till exempel med fartstreck är det en längre slutartid som gäller.

 

För att lyckas fånga en bild som både är skarp och bra komponerad gäller det att ta så många bilder som möjligt. Det är svårt att fotografera actionbilder och oftast blir majoriteten av bilderna dåliga, därför är det bra att ha många att välja mellan. En annan sak man bör tänka på för att lyckas fånga en lyckad actionbild är att ge utrymme för sitt objekt att ha någonstans att ta vägen. Komponera inte bilden så att ditt motiv är på väg ut ur bilden. Denna enkla kompositionsregel gör stor skillnad på den slutliga bilden.

 



Kamera: Canon EOS 500D, Objektiv: 18-55mm, Bländare 6,3, Slutartid 1/2000, ISO 800


Våran bild

För att illustrera hur man fryser en rörelse, tog vi kort en dag när vi spelade badminton ute i trädgården. Vi tog många bilder och trots detta var det bara cirka tre stycken som blev bra. För att kunna frysa rörelserna var vi tvugna att ha väldigt kort slutartid, så utefter det fick vi sedan välja bländare och ISO.



Lycka till!

Landskap



Hur fotograferar man landskap?

När man fotograferar landskap är det viktigt att hela bilden är skarp, likaså förgrunden som bakgrunden. Det är lättast att lyckas med då man använder vidvinkelobjektiv, eftersom ett sådant objektiv fångar upp många detaljer och ger djup åt bilden. Detta tack vara de stora skärpedjup som denna sortens objektiv har. Vid landskapsfotografering är det också ofta nödvändigt med stativ för att man både ska kunna använda lågt ISO-tal och lågt bländartal utan att den långa slutartiden ska göra bilden skakig.

 

För att lyckas med sina landskapsbilder är det viktigt att tänka på kompositionen i naturen då man fotograferar. Ofta kommer man långt genom att följa regeln om det gyllene snittet men det finns även andra knep som kan vara till hjälp. Genom att leta efter linjer i landskapet kan man lyckas skapa en intressant och bra bild då dessa linjer leder in ögat i bilden.

 

Det bästa ljuset när man vill fotograferar minnesvärda landskapsbilder infinner sig antingen vid gryningen eller skymningen. Då är ljuset oftast mjukt och naturen är ännu stilla, eftersom vindarna inte är lika starka tidigt och sent på dagen. Det mjuka ljus som uppstår vid dessa tidpunkter har en tendens att framhäva naturens färger på ett mer rättvist sätt än vad skarpt solljus gör. Har du inte möjligheten att fotografera tidigt eller sent så är mulna dagar bättre än soliga för att få det mest rättvisa ljuset för dina bilder.

 

Kamera: Nikon D60, Objektiv: 55-200mm, Bländare 6,3, Slutartid 1/320, ISO 100


Våran bild

Vi ville ha en utsiktsbild över Jönköpings stadskärna. Eftersom vi inte äger ett vidvinkelobjektiv valde vi att använda oss av ett teleobjektiv. Fördelen med detta är att vi kunde välja vilken del av staden vi ville ha med i bilden. Vi kunde också komma närmre byggnaderna och få med fler detaljer. Vi valde också att fotografera en molnig dag så att färgerna skulle återges på ett naturligt sätt.

 

 

Lycka till!


Om

Min profilbild

Vi är två tjejer som läser Grafisk Design på Tekniska Högskolan i Jönköping. Som examensarbete undersöker vi vilken information som är viktig för att lära ut de grundläggande funktionerna inom fototeknik.

Resultatet är denna blogg där du kan ta del av våra fotoguider, inspirerande bilder och intressanta inlägg.
Vi är två tjejer som läser Grafisk Design på Tekniska Högskolan i Jönköping. Som examensarbete undersöker vi.