Att fånga rytmen - stadsmiljö

 

Hur fångar man rytm och rörelse?

Det finns många olika sätt att återskapa en stads känsla. Exempelvis genom att fotografera delar och små detaljer för att fånga stadens karaktär. Man kan också försöka få med rörelse och rytm i sina bilder för att illustrera stadens tempo, vilket vi kommer att ta upp i detta inlägget.

 

Om du vill återskapa trängsel och livlighet i en stad är människor och fordon i rörelse bra motiv. Dess rörelse skapar du enkelt genom att förlänga slutartiden på kameran. Har du slutartiden öppen tillräckligt länge hinner motivet röra sig och dess rörelsebana fastnar på bilden. Då slutartiden är öppen så pass länge bildar rörelselinjerna i bilden en känsla av rytm. När man fotograferar med lång slutartid är det viktigt att du har ett stativ så inte hela bilden blir oskarp, utan bara de objekt som ska vara i rörelse.

 

Kamera: Nikon D60, Objektiv: 18-55mm, Bländare 5,6, Slutartid 6,0 sek, ISO 100

 


Våran bild

Vi har länge velat fotograferat den fina Munksjöbron i Jönköping under kvällstid då den lyser. Känslan vi ville skapa med bilden var bron som lyser upp den mörka natten. Vi ville också återskapa rörelsen som sker på bron på natten. I bildexemplet ovan har vi fotograferat med kameraprogrammet slutarprioritet (Tv/S) eftersom den enda viktiga inställningen för oss att kunna justera var slutartiden. De resterande inställningarna gjorde kameran själv. 6 sekunders slutartid var lagom länge för att få med rörelselinjer ifrån bilarna på bron.

 

 

Lycka till!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Om

Min profilbild

Tillbaka till startsidan

Vi är två tjejer som läser Grafisk Design på Tekniska Högskolan i Jönköping. Som examensarbete undersöker vi vilken information som är viktig för att lära ut de grundläggande funktionerna inom fototeknik.

Resultatet är denna blogg där du kan ta del av våra fotoguider, inspirerande bilder och intressanta inlägg.