Tredjedelsregeln


Vad är tredjedelsregeln?

Med tredjedelsregeln menas att man delar in en bild i tre delar. De linjer som då skapas ska fungera som riktlinjer för vart du bör placera motiven i bilden för att få en bra komponering. Finns där bara ett motiv eller ett huvudmotiv som ska vara i fokus bör detta alltså inte placeras i mitten av bilden utan istället en tredjedel in i bilden, vid en av linjerna. Då skapar man en mer optimal bild som blir behaglig för ögat och som samtidigt blir mer intresseväckande.


Bilden visar hur man delar in en bild enligt tredjedelsregelnKamera: Nikon D60, Objektiv: 60 mm f/2,8G ED, Bländare 3,2, Slutartid 1/125, ISO 100


Kamera: Nikon D60, Objektiv: 60 mm f/2,8G ED, Bländare 3,2, Slutartid 1/125, ISO 100


Våra bilder

I bildexemplen ovan ser ni hur vi försökt visa effekten av att placera motivet utefter tredjedelsregeln. På den övre bilden är blommorna placerade i mitten medan de på nedre bilden ligger mer till höger. Att följa tredjedelsregeln gör att bilden blir mer intressant och spänannde. En bild där motovet är placerat i mitten känns ofta mer amatörmässig än en bild där man följt tredjedelsregeln, eftersom man får en känsla av att fotografen tänkt till innan bilden togs. Trots alla regler och riktlinjer finns det egentligen inga rätt och fel när man fotograferar. Det handlar om att öva, ta mycket bilder, jämföra och testa sig fram för att få en bra bild.

 


Lycka till!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Om

Min profilbild

Tillbaka till startsidan

Vi är två tjejer som läser Grafisk Design på Tekniska Högskolan i Jönköping. Som examensarbete undersöker vi vilken information som är viktig för att lära ut de grundläggande funktionerna inom fototeknik.

Resultatet är denna blogg där du kan ta del av våra fotoguider, inspirerande bilder och intressanta inlägg.