Balans


Hur skapar man balans i bilden?

Förra inlägget om bildkomposition handlade om tredjedelsregeln, där tog vi upp hur man skapar en mer intresseväckande bild genom att placera sitt motiv på olika sätt. De finns flera olika komponeringsmöjligheter för att göra sina bilder bättre och i detta inlägget tänkte vi prata om hur man skapar balans i bilden.

 

För att skapa balans i bilden bör du försöka placera de motiv som ska vara med så att de inte väger ojämnt åt något håll. På så vis får du stabilitet i bilden och det känns som om motiven är fast förankrade och inte kommer välta åt något håll.1. Kamera: Nikon D60, Objektiv: 60 mm f/2,8G ED, Bländare 3,2, Slutartid 1/125, ISO 100

2. Kamera: Nikon D60, Objektiv: 60 mm f/2,8G ED, Bländare 3,2, Slutartid 1/125, ISO 100Våra bilder?

Som ni kan se väger blomman i bilderna åt höger. På första bilden står blomman helt själv och det finns inga andra motiv. Detta göra att bilden får obalans. Det finns många olika sätt att ge bilden bättre balans, vi valde att komponera så att vi även fick med ett av blommans blad då det lutar åt vänster. Detta gör att det blir en bättre balans eftersom blomman och bladet strävar åt olika håll och skapar en stabilitet i bilden. Andra sätt att skapa balans i bilden hade varit att ha med fler blommor på samma bild, fota blomman ännu närmre för att få med så lite bakgrunnd som möjligt, eller att fota från en annan vinkel så man får med fler motiv i bilden.Lycka till!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Om

Min profilbild

Tillbaka till startsidan

Vi är två tjejer som läser Grafisk Design på Tekniska Högskolan i Jönköping. Som examensarbete undersöker vi vilken information som är viktig för att lära ut de grundläggande funktionerna inom fototeknik.

Resultatet är denna blogg där du kan ta del av våra fotoguider, inspirerande bilder och intressanta inlägg.