Slutartid

 

Vad är slutartid?

Slutartid är den tid som sensorn utsetts för ljus. Dvs från det att du trycker på slutarknappen tills slutaren stängs; med slutare menas hur länge vi tillåter sensorn att utsättas för ljus. Kort slutartid innebär att sensorn inte hinner ta emot så mycket ljus medan lång slutartid tillåter mycket ljus att nå sensorn. En kort slutartid innebär att miljön du fotograferar i måste vara relativt ljus så att bilden inte blir för mörk. Är du i en mörk miljö måste du ha en lång slutartid för att få in samma mängd ljus.

 

Vill du inte att en bild ska bli skakig när du använder lång slutartid är det viktigt att du använder stativ. Ju längre slutartid du har, desto svårare blir det att hålla kameran still och få en skarp bild. Vill du inte att bilden ska bli oskarp och fotograferar utan stativ rekommenderas att du använder slutartider som är kortare än 1/60 sekund.

 

Det är inte bara att fotografera med eller utan stativ som påverkar vilken slutartid som är lämpligast. Motivet har stor betydelse för om du kan ha lång slutartid, ett barn till exempel är oberäkneligt och sitter inte gärna still en längre stund. Likaså är det viktigt med kort slutartid när du ska fotografera sport eller liknande för att hinna fånga ögonblicket. Dvs om du inte är ute efter att få rörelse i bilden.

 

Kamera: Nikon D60, Objektiv: 60 mm f/2,8G ED, Bländare 2,8, Slutartid 1/200, ISO 100


Kamera: Nikon D60, Objektiv: 60 mm f/2,8G ED, Bländare 22, Slutartid 1/3 ISO 100


Våra bilder

Bilderna här ovan är båda tagna på en "gunghäst" i rörelse. På den första bilden ville vi frysa rörelsen och fick därför använda oss av en väldigt kort slutartid. På den andra bilden däremot ville vi visa rörelseeffekten och använde därför en längre slutartid så att man ser gunghästens fartstreck.

 

Som ni kan se är bakgrunden i den översta bilden oskarp, detta på grund av att vi har använt ett lågt bländartal. Detta blev vi tvingade till då vi behövde kompensera ljusmängden från den korta slutartiden. Däremot i andra bilden får vi in mycket ljus pga den långa slutartiden och använder därför ett högre bländartal, för att inte bilden ska bli för ljus.

 

Hur gör man?


 

För att ändra slutartiden går du in på visningsskärmen som du ser på bilden till vänster, där vrider du på ratten som är markerad i bilden till höger för att ändra slutartiden. Siffrorna som är markerade i bilden till vänster visar vilken slutartid som är vald, i vårt exempel 1/4 sekund.

Vrider du ratten åt höger, blir slutartiden kortare och vrider du till vänster blir den längre.

 

Lycka till!


Kommentarer
Postat av: Jessica

Jag vet inte riktigt hur jag hittade din blogg, men jag är glad att jag gjorde det :). Prenumererar nu på din blogg på BlogLovin'!

2011-07-11 @ 08:19:23
URL: http://gravidforsakring.net
Postat av: Minna Kinnunen

Tack så hemskt mycket!! Tack vare dit inlägg så har jag äntligen fattat hur man ställer in slutartiden på Nikon D60.

2011-10-08 @ 21:51:30
URL: http://miinnarazzi.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Om

Min profilbild

Tillbaka till startsidan

Vi är två tjejer som läser Grafisk Design på Tekniska Högskolan i Jönköping. Som examensarbete undersöker vi vilken information som är viktig för att lära ut de grundläggande funktionerna inom fototeknik.

Resultatet är denna blogg där du kan ta del av våra fotoguider, inspirerande bilder och intressanta inlägg.