Landskap


Hur fotograferar man landskap?

När man fotograferar landskap är det viktigt att hela bilden är skarp, likaså förgrunden som bakgrunden. Det är lättast att lyckas med då man använder vidvinkelobjektiv, eftersom ett sådant objektiv fångar upp många detaljer och ger djup åt bilden. Detta tack vara de stora skärpedjup som denna sortens objektiv har. Vid landskapsfotografering är det också ofta nödvändigt med stativ för att man både ska kunna använda lågt ISO-tal och lågt bländartal utan att den långa slutartiden ska göra bilden skakig.

 

För att lyckas med sina landskapsbilder är det viktigt att tänka på kompositionen i naturen då man fotograferar. Ofta kommer man långt genom att följa regeln om det gyllene snittet men det finns även andra knep som kan vara till hjälp. Genom att leta efter linjer i landskapet kan man lyckas skapa en intressant och bra bild då dessa linjer leder in ögat i bilden.

 

Det bästa ljuset när man vill fotograferar minnesvärda landskapsbilder infinner sig antingen vid gryningen eller skymningen. Då är ljuset oftast mjukt och naturen är ännu stilla, eftersom vindarna inte är lika starka tidigt och sent på dagen. Det mjuka ljus som uppstår vid dessa tidpunkter har en tendens att framhäva naturens färger på ett mer rättvist sätt än vad skarpt solljus gör. Har du inte möjligheten att fotografera tidigt eller sent så är mulna dagar bättre än soliga för att få det mest rättvisa ljuset för dina bilder.

 

Kamera: Nikon D60, Objektiv: 55-200mm, Bländare 6,3, Slutartid 1/320, ISO 100


Våran bild

Vi ville ha en utsiktsbild över Jönköpings stadskärna. Eftersom vi inte äger ett vidvinkelobjektiv valde vi att använda oss av ett teleobjektiv. Fördelen med detta är att vi kunde välja vilken del av staden vi ville ha med i bilden. Vi kunde också komma närmre byggnaderna och få med fler detaljer. Vi valde också att fotografera en molnig dag så att färgerna skulle återges på ett naturligt sätt.

 

 

Lycka till!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Om

Min profilbild

Tillbaka till startsidan

Vi är två tjejer som läser Grafisk Design på Tekniska Högskolan i Jönköping. Som examensarbete undersöker vi vilken information som är viktig för att lära ut de grundläggande funktionerna inom fototeknik.

Resultatet är denna blogg där du kan ta del av våra fotoguider, inspirerande bilder och intressanta inlägg.