Sport - badminton


Hur fotograferar man sport?

Med actionbilder menas att fotografera något som rör sig i en högre hastighet. Till exempel sport eller lekande barn och djur. Det viktigaste att tänka på när motivet rör sig är att ha så kort slutartid som möjligt för att kunna frysa rörelsen. Det svåra med att ha kort slutartid vid actionfotografering är att det krävs en stor bländaröppning, för att få in tillräckligt med ljus. Det gör att man får ett kort skärpedjup vilket kan vara negativt då det minskar chansen för att huvudobjektet ska bli skarpt. Vill man däremot skapa effekt genom att visa rörelse i bilden, till exempel med fartstreck är det en längre slutartid som gäller.

 

För att lyckas fånga en bild som både är skarp och bra komponerad gäller det att ta så många bilder som möjligt. Det är svårt att fotografera actionbilder och oftast blir majoriteten av bilderna dåliga, därför är det bra att ha många att välja mellan. En annan sak man bör tänka på för att lyckas fånga en lyckad actionbild är att ge utrymme för sitt objekt att ha någonstans att ta vägen. Komponera inte bilden så att ditt motiv är på väg ut ur bilden. Denna enkla kompositionsregel gör stor skillnad på den slutliga bilden.

 Kamera: Canon EOS 500D, Objektiv: 18-55mm, Bländare 6,3, Slutartid 1/2000, ISO 800


Våran bild

För att illustrera hur man fryser en rörelse, tog vi kort en dag när vi spelade badminton ute i trädgården. Vi tog många bilder och trots detta var det bara cirka tre stycken som blev bra. För att kunna frysa rörelserna var vi tvugna att ha väldigt kort slutartid, så utefter det fick vi sedan välja bländare och ISO.Lycka till!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Om

Min profilbild

Tillbaka till startsidan

Vi är två tjejer som läser Grafisk Design på Tekniska Högskolan i Jönköping. Som examensarbete undersöker vi vilken information som är viktig för att lära ut de grundläggande funktionerna inom fototeknik.

Resultatet är denna blogg där du kan ta del av våra fotoguider, inspirerande bilder och intressanta inlägg.