Solnedgång


Hur fotograferar man solnedgången?


För att få bra bilder när man fotografera solnedgångar (eller soluppgångar) gäller det att följa de flesta tips och regler som gäller för landskapsfotografering. Det vill säga att du använder dig av stativ, så högt bländartal som möjligt och en lång slutartid. Det kan vara lite trixigt att få in tillräckligt med ljus i bilden och samtidigt använda sig av en hög bländare, men man får prova sig fram för att hitta den bästa kombinationen av bländare, slutartid och ISO. Att höja ISO-talet kan vara till stor hjälp då bilden blir ljusare; men tänk då på att bilden har en tendens att även bli brusigare.

Vill man inte fotografera i det manuella läget brukar det finnas en hel del olika program på kameran som är anpassade för just solupp- och solnedgångar. Du kan t.ex. välja att ställa in kamerans vitbalans på det aktuella ljuset i scenen. En del mer avancerade kameror har även ett program på ratten som heter SCENE, där man kan välja vilken landskapsmiljö du ska fotografera i.

Det du behöver tänka på när du ska fotografera solnedgångar är att hitta ett bra ställe där ingenting hindrar sikten för solen. Bra platser att vistas på är t.ex. havet, sjöar eller högt upp på antingen ett berg eller en hög byggnad. Att fotografera vid vatten har sin fördel då solstrålarna speglar sig i vattenytan. Det är dock svårt att veta när det bästa ljuset uppstår så ta dina bilder med några minuters mellanrum för att få flera valmöjligheter. Ett tips kan också vara att använda en siluett i förgrunden för att inte bilden ska bli platt och tråkig. Sluta inte heller fotografera bara för att solen går ner. Det uppstår nämligen en helt annan effekt och himlen får andra färgera som är värda att fånga på bild.



1. Kamera: Nikon D5000, Objektiv: 60 mm f/2,8G ED, Bländare 7,1, Slutartid 1/800, ISO 200

2. Kamera: Nikon D5000, Objektiv: 80-200 mm, Bländare 11, Slutartid 1/2000, ISO 200



3. Kamera: Nikon D5000, Objektiv: 60 mm f/2,8G ED, Bländare 10, Slutartid 1/1600, ISO 200

4. Kamera: Nikon D5000, Objektiv: 60 mm f/2,8G ED, Bländare 5,6, Slutartid 1/500, ISO 200



Våra bilder
Som ni kan se är det väldigt olika ljus på de olika bilderna ovan. Detta beror självklart mestadels på de olika inställningarna som använts. Men också på vilken tid på kvällen fotot tagits, om det fotats vid vattnet eller om solen hunnit gå ner eller inte.

Bild 1, 3 och 4 är tagna vid samma tillfälle med med några minuters mellanrum dem emellan. När solen står högts på himlen (utav dessa bilderna) bildas ett guldigt ljus medans det blir ett mer oranget ljus ju lägre solen sjunker. På sista bilden har solen försvunnit bakom horisonten och det är bara himlen som lyses upp och bilden får då ett lila-rosa ljus. Vi valde även att använda oss av vassen i strandkanten som en spännande förgrund på två av bilderna för att skapa en siluett och mer variation i bilderna.

Bild nr 2 är inte fotograferad vid något vatten och vid en helt annan kväll då himlen var ovanligt röd. Så som ni ser går det alltså att få många olika effekter om man bara testar sig fram och fotar vid olika tider och med olika vinklar.


Lycka till!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Om

Min profilbild

Tillbaka till startsidan

Vi är två tjejer som läser Grafisk Design på Tekniska Högskolan i Jönköping. Som examensarbete undersöker vi vilken information som är viktig för att lära ut de grundläggande funktionerna inom fototeknik.

Resultatet är denna blogg där du kan ta del av våra fotoguider, inspirerande bilder och intressanta inlägg.