Bländare/Skärpedjup


Vad är bländare och skärpedjup?

Med bländare menar man ett objektivs ljusöppning. Man kan alltså ställa in hur stor ljusöppningen ska vara och på så sätt bestämma hur mycket ljus som ska släppas in. En vanlig bländarskala ligger oftast mellan 3,5 – 32. Varje steg på skalan innebär en halvering av det ljus som släpps in i objektivet. En bländare som ligger på 3,5 har en stor öppning och släpper in mycket ljus, medans en bländare på 32 släpper in väldigt lite ljus. Den största skillnaden på att använda sig av ett lågt respektive högt bländartal är att det påverkar bildens skärpedjup.

 

Med skärpedjup menas hur stor del av bilden som är skarp. Kort skärpedjup innebär att endast en del av bilden blir skarp och resterande blir oskarpt. Detta gör att man kan framhäva vissa detaljer i bilden. Stort skärpedjup däremot ger skärpa till hela bilden och fokus åt fler detaljer. Det finns alltid en absolut skärpa, med detta menas den punkt där det är som skarpast fokus i bilden. Allt som finns antingen framför eller bakom denna punkt blir alltså mindre skarpt. Arbetar man med kort skärpedjup gäller det att man vet vart den absoluta skärpan ligger för att kunna avgöra vad som ska vara skarpt respektive oskarpt. Stor bländare ger ett kort skärpedjup, det vill säga ett litet tal på skalan. Liten bländare ger däremot ett långt skärpedjup och det uppnår du med ett högt tal på skalan.

 

Vilket bländartal man väljer har också en inverkan på slutartiden. Ju mindre bländaröppning du har, det vill säga en hög siffra, desto längre slutartid krävs för att du ska få in rätt mängd ljus. En stor bländaröppning, det vill säga lågt tal, tillåter dig att använda snabbare slutartid.

 

1. Kamera: Nikon D60, Objektiv: 60 mm f/2,8G ED, Bländare 36, Slutartid 1/13, ISO 400

2. Kamera: Nikon D60, Objektiv: 60 mm f/2,8G ED, Bländare 3, Slutartid 1/1250, ISO 400

 


Våra bilder

För att visa vilken stor skillnad det blir på bilden med olika bländare fotograferade vi vitsippor. På den första bilden kan ni se att i stort sett hela bilden är i fokus. Resultatet blir en vanlig fin bild. På den andra bilden däremot har vi valt att ha en låg bländare, alltså ett kort skärpedjup, vilket gör att bara en viss del av bilden är i fokus. På den här bilden är det blommorna i mitten som sticker ut vilket gör att bilden blir mer spännande och intressant. Beroende på hur mycket man vill ha i fokus får man exprimentera sig fram med olika bländarinställningar.

 

Hur gör man?

 

På första bilden ser du vad bländaren står på. För att justera den på din systemkamera vrider du på ratten, på bild 2 samtidigt som du håller inne knappen på bild 3. Vrider du åt höger blir det ett högre bländartal, längre skärpedjup och mindre ljus. Men vrider du åt vänster blir bländartalet lägre, skärpedjupet kortare och det kommer in mer ljus.

 

 

Lycka till!


Kommentarer
Postat av: Smsa Låna

Intressant blogg du har! Jag har läst igenom några av dina andra inlägg och jag diggar vad jag ser :).

2011-07-20 @ 05:36:03
URL: http://smsalåna.nu

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Om

Min profilbild

Tillbaka till startsidan

Vi är två tjejer som läser Grafisk Design på Tekniska Högskolan i Jönköping. Som examensarbete undersöker vi vilken information som är viktig för att lära ut de grundläggande funktionerna inom fototeknik.

Resultatet är denna blogg där du kan ta del av våra fotoguider, inspirerande bilder och intressanta inlägg.