Exponeringskompensation


Vad är exponeringskompensation?
Ibland kan kameran ha svårigheter med att återskapa rätt ljus. Det vill säga att kameran tror att bilden skall vara mörkare eller ljusare än vad motivet är i verkligheten. Det här kan justeras med hjälp av kamerans exponeringskompensation (EV) som ger oss möjlighet att gå emot det som föreslås. Exponeringskompensationen fungerar i lägena: A/AV, S/TV och P.

Om motivet är mörkare än bakgrunden exponerar kameran efter de ljusa partierna, vilket gör att huvudmotivet oftast blir för mörkt. Detta kan lösas genom att man använder positiv kompensation, det vill säga att man gör hela bilden ljusare så att huvudmotivet syns. Tvärtom gör man då man har ett motiv som är ljusare än bakgrunden, då får man använda ett negativt värde på exponeringskompensationen.


Kamera: Nikon D60, Objektiv: 60 mm f/2,8G ED, Bländare 3,2, ISO 100


Våra bilder
Som du kan se i bildexemplet är det stor skillnad på hur mycket ljus som släpps in i de olika bilderna. När vi fotade dessa bilder använde vi kameraprogrammet bländarprioritet (A/AV). Det gjorde vi för att få så kort skärpedjup som möjligt, då vi bara ville ha vissa delar av bilden i fokus.

När vi fotade första bilden kände vi att den blev för mörk. För att lösa detta exponeringskompenserade (EV) vi upp två steg till +0,7. Även här blev bilden för mörk, två steg till gav exponeringen +1,3. Här var vi ganska nöjda med ljuset i bilden, men då vi ville skapa en cool effekt där det vita flyter ihop kompenserade vi ytterligare två steg till +2.


Hur gör man?
Att exponeringskompensera går till på olika sätt beroden på vilken kamera du har. Här har vi fotat med Nikon och då gör man på följande sätt:


Bild 1, Exponeringsknappen                               Bild 2, Exponeringsskalan

När du vill exponeringskompensera (det vill säga få bilden mörkare eller ljusare), så tryck ner knappen på bild 1 och vrid på ratten för att ändra skalan i bild 2. Höger på skalan ger en mörkare exponering och vänster på skalan en ljusare. Testa dig fram till den bild som passar dig bäst.


Lycka till!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Om

Min profilbild

Tillbaka till startsidan

Vi är två tjejer som läser Grafisk Design på Tekniska Högskolan i Jönköping. Som examensarbete undersöker vi vilken information som är viktig för att lära ut de grundläggande funktionerna inom fototeknik.

Resultatet är denna blogg där du kan ta del av våra fotoguider, inspirerande bilder och intressanta inlägg.