ISO


Vad är ISO?

ISO innebär hur ljuskänslig kamerans sensor är, det vill säga hur mycket ljus som krävs för att ta bilden. Beroende på vilken miljö du fotograferar i kräver sensorn olika mängd ljus. Fotograferar du utomhus på dagen då det är ljust eller använder lång slutartid ska du använda så litet ISO-tal som möjligt (t.ex ISO 100). Fotograferar du däremot i en mörkare miljö eller inomhus krävs ett högre ISO-tal (t.ex 800) för att bilden ska bli ljus. Med ett lågt ISO-tal (t.ex 100) krävs alltså en lång slutartid för att sensorn ska få tillräckligt med ljus, medan ett högt ISO-tal tillåter en kortare slutartid för samma mängd ljus.


De vanligaste ISO-värdena på en systemkamera går från 50 till 3200. Varje steg där emellan är en fördubbling av sensorns ljuskänslighet. Du behöver alltså bara hälften så mycket ljus om du höjer ISO från 100 till 200 för att ta samma bild. Det finns dessvärre en risk med att använda höga ISO-tal, eftersom bildens kvalitet försämras och blir kornigare. Med de höga ISO-talen klarar alltså kameran inte av att återskapa alla detaljer i bilden, vilket gör bilden brusigare.


Trots detta finns det många fördelar med att höja ISO-talet. Bland annat om man ska fotografera inomhus eller vid svag belysning, då det krävs längre slutartid för att få in ljus. Då är det lätt hänt att bilden blir skakig eftersom det är svårt att hålla kameran stilla under lång tid. Höjer man då ISO-talet kan man ha kortare slutartid och ändå få in samma mängd ljus. Ett annat tillfälle då det är bra med ett högt ISO-tal är då du vill frysa en rörelse, till exempel i en fotbollsmatch. Använder du då ett högt ISO-tal kan du ha en kort slutartid och undviker då rörelse i bilden. Däremot blir bilder tagna med låga ISO-värden renare och får klarare färger, därför bör man i möjligaste mån undvika högt ISO.

 

ISO 100                                                                ISO 1600


 

Våra bilder

Bilderna till vänster är fotograferade med ISO 100 medan bilderna till höger är fotade med ISO 1600. Som ni kan se syns ingen större skillnad på bilderna som helhet, men zoomar man in ser man stor skillnad på kvalitén, bilden till höger är betydligt kornigare.

 

Hur gör man?


Bild, Meny - ISO

 

För att ändra ISO-talet trycker man på kamerans menyknapp, som du ser till vänster i bilden. Väl inne i fotomenyn kan du hitta en rad olika inställningar, bland annat ISO-känsligheten. Klickar du dig in under den rubriken kan du ändra till det ISO som passar den miljö du fotograferar i. Det är bara att testa sig fram!

 

 

Lycka till!

 Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Om

Min profilbild

Tillbaka till startsidan

Vi är två tjejer som läser Grafisk Design på Tekniska Högskolan i Jönköping. Som examensarbete undersöker vi vilken information som är viktig för att lära ut de grundläggande funktionerna inom fototeknik.

Resultatet är denna blogg där du kan ta del av våra fotoguider, inspirerande bilder och intressanta inlägg.